tiistai 7. maaliskuuta 2017

Väriopin tehtäviä



Määrittele mitä valo on? 
-Valo on sähkömagneettisen spektrinihmissilmällä nähtävä osa. 
 
Määrittele spektri ja käsite väri. 
-Spektri eli kirjo tarkoittaa yleisesti havaitun suureen jakautumista komponentteihin taajuuden tai energian suhteen. Tunnetuin esimerkki on valon spektrin jakaantuminen eri väreihin sateenkaaressa. Väri on aistihavainto, jonka esineen pinnasta heijastunut tai aineen läpi kulkeutunut valo aiheuttaa silmän välityksellä ihmisen tajunnassa. 

Miten näköaistimus syntyy? 
-Näkeminen tarkoittaa havaintopsykologiassa näköhavaintoa eli näköjärjestelmän kykyä tulkita valon välittämää visuaalista informaatiota. Neurotieteet ovat osoittaneet, että näköhavainnon syntyyn osallistuu myös muisti ja kehon muut aistit.
 
Mitä tarkoitetaan väriaistilla ja mitä on värisokeus? 
-Näköelinten kykyä tulkita eri aallonpituuksien aiheuttamat aistimuserot eri väreinä kutsutaan väriaistiksi.  Verkkokalvon sävyllisiä aistimuksia välittävissä tappisoluissa oletetaan olevan kolmenlaisia väriherkkää ainetta. Värinäön vajavuuksissa esiintyvät peruspiirteet ovat parhaiten ymmärrettävissä. Värisokeuden luonne ja haitta-aste on riippuvainen siitä, minkä väriärsytystyypin kohdalla toiminnan vajavuutta esiintyy.   
Mikä yhteys on erilaisilla valon etenemisvaihtoehdoilla eri värien kokemiseen? Selvitä ainakin punainen, oranssi, purppura, musta, valkoinen. 
 
 

Millaisia aistimuksia valonsäteet antavat erilaisissa hiuksissa?
-Sileässä kiiltävä ja rosoisessa mattapintainen
. 
Määrittele käsitteet 
-Väriaine on väriä muodostava aine, joka voi olla joko liukeneva väriaine tai pigmentti.   
-Sävy on kirjo- ja purppuraväreille ominainen väri ominaisuus, joka on riippuvainen silmän saaman energiasäteilyn valta aallonpituudesta.   
-Vivahde on pieni poikkeama nimeltä mainitusta väristä tai värisävystä ilmoitettuun suuntaan.  Kun puhutaan jonkin värin vivahteista yleisluontoisesti, tarkoitetaan ellei toisin mainita kaikkia lähtövärin vivahdemahdollisuuksista. 

Määrittele käsitteet hiusväreissä 
- Kylmät värit ovat värejä, jotka antavatkylmän tuntemuksen. Niitä ovat neutraalihalkaisijan puolittaman väriympyrän kylmään puoliskoon kuuluvat, sininen, vihreä ja violetti.    
-Lämpimät väri ovat värejä, jotka antavatlämpimän tuntemuksen. Niitä ovat neutraalihalkaisijan puolittaman väriympyrän lämpimään puoliskoon kuuluvat oranssi, punainen ja keltainen.   
-Murretut värit on syntynyt sekoittamalla puhtaaseen väriin sen vastaväriä tai mustaa väriä. 
-Neutraalit värit ovat ruskea, harmaa ja musta.
-Kylläinen väri on intensiivinen. 
-Pastellivärit on erittäin valkopitoinen väri. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti