maanantai 24. lokakuuta 2016

Hiukset



Hiukset on ihmisen päälaen, ohimojen ja takaraivon karvoitusta.
Hiukset ovat sarveiskuitua ja kasvavat päänahassa sijaitsevasta hiustupista.
Hiukset kasvavat keskimäärin 1-1.5 senttimetriä kuukaudessa. Niitä on ihmisen päässä noin 100 00. Kun hiuksen kasvu pysähtyy, niin se putoaa uuden hiuksen tieltä. Kasvu kestää suunnilleen kolme vuotta.

Hiusten värejä on monia esim. punaista, mustaa ja vaaleaa yms.
Hiustenväri muuttuu harmaaksi, kun hiustuppi lakkaa tuottamasta väriainetta.
Kiharuus hiuksissa riippuu hiustupen muodosta.

Rakenne

Hius koostuu 80% keratiini proteiinista, 10-15% vedestä ja 5-10% muista aineista kuten: pigmenteistä, mineraaleista ja rasvoista
Hiuksessa on kolme kerrosta, uloimpana on käpymäinen suonikerros, sen sisällä paksu kuitukerros ja sisimpänä ydin (sitä ei aina ole). Hiuksille värin antavat pigmenttisolut ovat kahdessa sisimmässä kerroksessa.
Kaksihaarainen hius on vaurioitumisen seurauksena pituussuuntaisesti haljennut hius. Vaurio voi syntyä kemiallisesta tai mekaanisesta käsittelystä esim. värjäyksestä.
Ellei hius ole kokenut kemiallista tai mekaanista käsittelyä, niin hiuksen haarautuminen johtuu kuivuudesta.
Hiuksen latva on heikko ja rappeutunut. Joskus hiuksesta voi tulla kolmihaarainen. Tämä ei kuitenkaan lopeta hiuksen kasvua, mutta haarautuminen tekee hiuksesta huonokuntoisen, helposti katkeavan ja ohuen.

Kasvu

Hius kasvaa hiustupesta, yhdessä tupessa on yleensä myös ainakin yksi talirauhanen. Hius alkaa kasvamaan kun hiuksen juuren solut jakautuvat. Hiukset jakaantuvat kerran 23-72 tunnissa.
Hiuksen kasvuvaihe kestää 3-7 vuotta ja sen jälkeen hiuksen kasvu on hidasta noin kolmen viikon ajan. Tämän jälkeen tulee kolmen kuukauden pituinen lepovaihe, eikä hius kasva ollenkaan.
Hiusten kasvu on nopeimmillaan 15-30 vuoden iässä.
Hiustupet toimivat toisistaan riippumatta, silloin ne tuottavat keratiinia ja väriaine melaniinia.
Vanha hius putoaa uuden tieltä kolmen vuoden jälkeen.

Hiuksen rakennusaineet

Hius on keratiinia eli sarveistuneistasoluista muodostunutta, kuitumaista ainetta. Solujen väliaine eli hyaliini pitää kerariinisolut kiinni toisissaan ja sitoo vettä hiuksiin.
Keratiini sisältää proteiinia, rikkipitoista aminohappoa, eli kysteiiniä, pigmenttihiukkasia, eli melaniinia, rasva-aineita, suoloja ja mineraaleja.
 Keratiini on kovaa, kiinteää, ei veteen liukenevaa, turpoaa ja pehmenee imettyään vettä itseensä ja liukenee alkaliseen aineeseen.
Hiuksen alkuaineet ovat: hiili, vety, happi, typpi ja rikki.Mitä paksumpi hius on, sitä enemmän siinä on suomukerroksia.
Keratiinilevyjen tiiviydestä riippuu hiuksen pinnan kiilto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti